Kari Rebung Dengan Perut

Home » » Kari Rebung Dengan Perut
AMIE'S LITTLE KITCHEN
Kari Rebung Dengan Perut
Baru sempat paparkan hasil masakan... kari rebung dengan perut yang simple dimple. Bonda kata, kalau dah berjalan ke sana ke mari, tak sempatlah nak masak... memang betul tu! Pagi-pagi dah keluarkan rebung dengan perut, tak lama kemudian ada kawan mesej ajak keluar sarapan. Belum sampai rumah, Aton pulak angkut kita pergi Shah Alam. Adeeehhhh.... Bonda senyum-senyum jew tengok kita ke hulu ke hilir..... tak juga masak-masak! Asyik-asyik bawa lauk bungkus dari kedai!
Hari Isnin tu... sebelum kita merayap dengan anak buah, kita memang dah nekad nak masakkan rebung tu untuk Bonda. Bonda nak masakan kari yang tak berapa pekat. Cair-cair sikit katanya. Wokey...boleh Bonda.

Sebelum anak buah sampai pukul 11 pagi, kita dah siap masak. Bonda tanya, nape potong rebung besar-besar... Kita kata, kita masak lama sikit, nanti empuklah tu. Hiris nipis macam tak ada rasalah pulak... itu selera kita laaa... ahaks! Kita gunakan rebung madu. Perutnya pula, kita beli perut yang dah siap rebus. Jadi, taklah lama sangat masa memasaknya.
Wokey...kita tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram rebung madu - potong ikut ketebalan yang disukai
700 gram perut yang siap dicelur -
4 sudu besar serbuk kari daging
800 ml santan cair
200 ml santan pekat
garam / gula / perasa pilihan
1/2 cawan minyak

Bahan kisar:
7 biji cili kering - kalau nak pedas boleh tambah
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Bahan penumis:
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 cm halia
3 tangkai daun kari
3 kuntum cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil jintan manis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bahan penumis. Kacau rata dan biarkan sehingga terbit bau.
3. Tambahkan serbuk kari. Perlahankan api dapur dan masukkan sedikit air jika tumisan terlalu kering.
4. Kemudian masukkan rebung bersama perut. Kacau rata dan masukkan santan cair. 
5. Setelah perut dan rebung empuk / masak, tambahkan santan pekat dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.

Bonda kita nak kuah cair, jadi kita pun buatlah yang cair sikit... tapi tetap sodap!
.
Share this article :